author

Guillermina Peracca febrer 26, 2024

Què és l'herència digital

Què és l'herència digital i com pot afectar tu llegat

Amb l’avanç de les xarxes socials i els blogs, cada vegada són més els usuaris que planifiquen la gestió de la seva vida digital després de la seva defunció.

Què és l'herència digital?

L’herència digital” es refereix al conjunt d’actius digitals i comptes en línia que una persona posseeix i que poden ser heretats o transferits a altres individus després de la seva defunció.

Els teus perfils en xarxes socials, comptes digitals, apps, correus, continguts digitals de pagament, comptes de correu electrònic, documents en el núvol, criptomonedes, llocs web personals, entre altres. Què succeirà amb aquesta informació quan ja no estiguis? De quin mode pots facilitar la gestió o neteja del teu llegat digital als teus hereus?

La gestió de l’herència digital implica considerar qüestions com la privacitat, la seguretat i les polítiques de les plataformes en línia respecte a què succeeix amb la informació i els actius digitals d’una persona quan mor.

Algunes plataformes tenen polítiques clares sobre com manejar els comptes d’usuaris morts, mentre que unes altres no ho fan, la qual cosa pot complicar la gestió de l’herència digital.

Com es pot gestionar?

Les xarxes socials ja han començat a contemplar diferents vies de gestió dels comptes després de la defunció del titular, que poden anar des del tancament del mateix fins a serveis específics que permetin a la família utilitzar un perfil a mode d’homenatge.

Per a això serà necessari acreditar la defunció mitjançant, entre altres, el corresponent certificat de defunció

La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals reconeix un dret al testament digital que implica la possibilitat de les persones vinculades al mort per a accedir a les seves dades personals i continguts emmagatzemats (fotos, vídeos, documents) amb la finalitat de gestionar-ho i, si és el cas, sol·licitar la cancel·lació dels perfils.

com es pot gestionar l´herencia digital

Qui pot decidir? Qualsevol d'aquestes persones:

  • La persona designada expressament per la persona morta.

 

  • Els familiars o hereus de la persona morta, com els fills, els pares, el cònjuge o la parella de fet. Aquestes persones no podran accedir als continguts si la persona morta l’hagués prohibit expressament tret que siguin els hereus i els continguts poguessin formar part del cabal relicte.

 

  • El marmessor testamentari o la persona que el mort hagi nomenat en el seu testament.

 

  • El Ministeri Fiscal, representant legal o la persona designada per a les funcions de suport, en cas que la persona morta sigui menor d’edat o tingui discapacitat.

Què passa si la persona morta ha deixat instruccions?

Si la persona morta ha deixat instruccions sobre què fer amb el seu perfil en xarxes socials, s’han de respectar aquestes instruccions.

Què passa si la persona morta no ha deixat instruccions?

Si la persona morta no ha deixat instruccions, els familiars o hereus poden decidir el que vulguin amb el seu perfil.

Consignar la teva voluntat facilita molt les coses

Encara que fins ara no sigui molt habitual recollir en els testaments previsions sobre aquest tema, res ens impedeix detallar una últimes voluntats sobre la nostra herència digital.

De fer-ho, facilitarem molt als nostres beneficiaris tant l’accés a aquest llegat com la correcta interpretació dels nostres desitjos, així com el gaudi de béns digitals, ja siguin subscripcions a serveis o continguts allotjats en la xarxa.

Existeixen diversos modes de prendre aquesta precaució:

  • Utilitzar els mitjans que les pròpies empreses habiliten perquè deixem designades determinades persones que puguin accedir a les nostres xarxes i continguts a fi de gestionar-los en cas de defunció o inactivitat del compte per algun altre motiu.
  • Transmetre aquest actiu digital amb la resta dels nostres drets i obligacions per via testamentària. Davant notari, com és el normal, o fins i tot nomenant un marmessor a qui encomaneu la labor de complir fidelment amb el que hàgim disposat. Ara bé, tingues present que si recollim en una acta complementària totes les claus d’accés als diferents continguts i serveis de què disposem, les alterem posteriorment en el nostre ús regular dels mateixos i no actualitzem després aquesta informació, haurem avançat poc en la previsió de dificultats.
    Per això, potser la manera més pràctica i alhora segura de guardar aquestes claus sigui fer-ho en un lloc fiable però accessible, com una caixa forta, i mantenir a algú de confiança informat que són allí.
  • Encarregar a una empresa especialitzada la gestió d’aquests assumptes després de la nostra defunció. Es tracta de companyies que ofereixen entre els seus serveis els de tancar perfils de xarxes socials, comptes de correu i subscripcions, transferir els arxius allotjats en el núvol als hereus o netejar el nostre rastre digital.

Herència digital i protecció de dades: condicions segons la xarxa social o Servei

Et deixem aquí una sèrie d’enllaços que han habilitat les plataformes i que et poden resultar d’ajuda.

APPLE: La companyia Apple ha creat la figura del “contacte per a llegat” de manera que algú de la teva confiança pugui accedir a les dades que tens emmagatzemats en el teu compte d’Apple després de la teva defunció. Les dades poden incloure fotos, missatges, notes, arxius, aplicacions que hagis descarregat, còpies de seguretat del dispositiu i més. Hi ha una certa informació a la qual no podrà accedir i que, en principi es perdria, com a pel·lícules, música, llibres o subscripcions que vas comprar amb la teva ANEU d’Apple, i a les dades emmagatzemades en el teu clauer, com a informació de pagament, contrasenyes i claus d’accés.

XARXES SOCIALS: Twitter, Facebook, Instagram i linkedln disposen d’un formulari de privacitat a través del qual es pot sol·licitar la desactivació del compte del difunt.
A més Facebook permet nomenar un contacte de llegat que és la persona que administraria la teva pérfil si la teva voluntat és mantenir-ho com a commemoratiu (situació en la qual es pot deixar el compte d’un mort en una xarxa social).

GOOGLE: Google permet realitzar un pla per a administrar tu compte si es queda inactiva. Entre altres coses, et permet afegir fins a 10 contactes perquè, si el teu compte de Google s’inactiva, Google els enviï un avís. Els teus contactes tindran fins a 3 mesos per a descarregar una còpia de les dades que hagis seleccionat del teu compte de Google. Una vegada transcorregut aquest període de 3 mesos, encara que no hagis afegit cap contacte al qual es pugui avisar, Google eliminarà el teu compte, la seva activitat i les seves dades.

OUTLOOK: Microsoft ofereix informació en aquesta pàgina per a tancar els comptes d’un mort, però molt si vols accedir a algun contingut hauràs de dirigir-te a la direcció de Microsoft Ireland Operations LTD en 70 Sir John Rogerson’s Quay, Dublín 2, Irlanda, adjuntant la documentació acreditativa de la defunció i la teva condició de legitimat.

AMAZON: El dret d’ús dels continguts comprats a Amazon i descarregats en els seus dispositius acaba amb la mort, per la qual cosa si es notifica a la companyia aquesta simplement cancel·larà el compte.

DROPBOX: En Dropbox, si no es té accés als continguts a través de la carpeta del programa en l’ordinador del mort, es pot manar una sol·licitud a la companyia perquè ens el faciliti.

herencia digital en españa

Evita problemes configurant els teus comptes amb acompte

Comprova en els teus comptes i serveis si et donen la possibilitat de configurar-los per a nomenar alguna persona a la qual avisin en cas d’inactivitat o perquè gestioni el compte en cas de defunció. Google o Apple, hem vist que ho permeten.

Testament en línia i continguts digitals

I, què ocorre amb els continguts digitals de pagament (ebooks, aplicacions, etc.) després de la mort del seu comprador? Perquè podria ser que el mort hagués manifestat la intenció de transmetre’ls als seus beneficiaris.

No obstant això, en la majoria de casos, els beneficiaris no podran gaudir legalment d’ells: el que realment s’adquireix és un dret d’ús que s’extingeix amb la defunció del seu titular i no la seva propietat.

En moltes ocasions, de fet, no es reconeix ni el dret de compartir-los en vida amb tercers, per la qual cosa difícilment s’admetrà que es lleguin.

A més, molts proveïdors de continguts cancel·len el compte tan aviat com es notifica que ha mort el titular, amb el que desapareix també tot l’emmagatzemat.

Un altre cas potencialment conflictiu és quan en una xarxa social o en el núvol hi hagi continguts digitals que gaudeixin de drets de propietat intel·lectual. I és que aquests continguts poden tenir un valor econòmic si de la seva explotació s’obtenen o poden obtenir ingressos econòmics, que hauria de valorar un especialista en aquesta mena de béns intangibles.

Però no es tracta només que aquests béns formin part de l’herència (i calgui tributar per ells), sinó de poder gestionar-los i mantenir el suport en el qual s’emmagatzemen o exhibeixen.

Alguna cosa que pot entrar en contradicció amb la política general de la plataforma si és la de cancel·lar el compte després de morir el seu titular. No obstant això, la normativa de la propietat intel·lectual concedeix als hereus un termini de setanta anys per a continuar explotant l’obra.

Drets que les condicions generals de contractació no poden lesionar i que poden reclamar-se si són vulnerats.

Què és l'herència digital?

Finalment, i en relació amb els actius digitals (NFT, criptomonedes), et recomanem que facis testament i els deixos identificats juntament amb les claus. D’una altra forma, els hereus poden no arribar a saber de la seva existència.

Les contrasenyes són la clau en el testament en línia.

A l’hora de transmetre com vols que es gestioni la teva herència digital, pren nota d’aquests consells:

  • Si atorgues testament, inclou al costat de la resta de les teves voluntats totes les referents a la teva empremta digital, amb les dades i detalls necessaris perquè puguin complir-se.
  • Comprova les condicions de contractació de la seva xarxa social, correu electrònic, serveis en el núvol, blog, etc., per a veure les possibilitats de configuració i el mode més fàcil que els seus hereus o marmessor puguin accedir als teus comptes i recuperar les teves claus.
  • Informa una persona de la teva confiança o marmessor digital si hi ha algun lloc en el qual guarda les teves claus (per exemple, en una caixa forta o en un gestor de contrasenyes).
  • En qualsevol cas, pensa detingudament si vols que aquests hereus accedeixin als teus comptes digitals. Algunes poden contenir documents i informacions que tal vegada prefereix mantenir en privat per sempre. De ser així, procura assegurar-te que seran cancel·lades després de la mort.

Què passarà amb els nostres perfils digitals quan no estiguem?

En alguns països ja es comença a regular la possibilitat d’incloure la vida digital en les herències, així com mecanismes per a determinar quines persones podran ser les encarregades d’aquesta. Fins i tot existeixen una sèrie d’eines i plataformes que ajuden a gestionar la vida digital del titular d’un compte.

A Espanya, on no existeix realment una normativa entorn a la presència digital, són moltes les veus que consideren que ha de regular-se aquest extrem per a incloure-ho com a part de l’herència.

Per això, fins que no arribi una legislació específica, haurem de seguir els protocols que cada xarxa social té sobre aquest tema amb cautela, tenint en consideració que determinades accions dels familiars poden presentar alguns problemes, com ho són la continuació del perfil del mort, ja que podrien ser fins i tot constitutives de delictes de suplantació d’identitat.

És important tenir en compte que la gestió de l’herència digital pot ser un procés complicat i sensible, per la qual cosa és recomanable buscar assessorament legal especialitzat en l’àmbit de l’herència digital i la protecció de dades personals per a garantir una planificació adequada i complir amb els desitjos del mort de manera legal i ètica.

Si tens dubtes pots posar-te en contacte amb ADV ADVOCATS i t’assessorarem sense compromís. Contacta’ns ara a través de la nostra pàgina web i el nostre equip d’experts es comunicarà amb tu el més aviat possible.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *